El dia de les Flabellina babai

Aquest passat dissabte, 17 de setembre, amb en Miquel Codina vam anar a l’Escala a fer un parell d’immersions, a la Punta del Romaní (la depuradora).

L’aigua no tenia una transparència espaterrant, però per ser l’Escala estava prou bé… A més el mar estava com un plat, i sempre s’agraeix.

A la primera immersió vam trobar quatre Flabellina babai a una zona on últimament hi solen fer acte de presència (però normalment n’hi vèiem 2 o 3). Pels qui es coneguin el punt d’immersió, solen estar a la dreta del segon monticle, a uns 15 metres de fondària.

Flabellina babai
Flabellina babai pensant què farà a la tarda…

Havent dinat vam decidir repetir el mateix punt d’immersió, sense fer el mateix recorregut exacte, però per la mateixa zona. Al punt on havíem vist les babai del matí n’hi vam trobar dues, però copulant. Una sorpresa, perquè no les havia enganxat mai 😛 Sessió de fotos i continuem…

Em fico dins una escletxa a veure si hi ha alguna sorpresa i… dues babai més enganxades! Quina casualitat… Foto de rigor i prosseguim. “Una altra babai! no no! tornen a ser dos!” Tres parells de babai? Doncs no… va aparèixer la quarta parella!

Per la localització de les parelles copulant, jo diria que només vam repetir dos exemplars entre la primera i la segona immersió, o sigui que si no m’equivoco, vam veure 10 Flabellina babai en dues immersions.

A part de la quantitat de babai observades, crec que és molta casualitat que totes les que vam veure a la tarda estiguessin copulant. Però és una simple casualitat? és el seu moment de reproducció? senten alguna senyal biològica que els indica que és el moment? emeten alguna substància per localitzar-se? deixen algun rastre? era el dia i la hora B?

Flabellina babai mating Flabellina babai mating Flabellina babai mating

Flabellina babai mating

Les quatre parelles copulant.

El temps i noves observacions esperem que algun dia donguin alguna resposta 😛

Altres observacions destacables a considerar van ser una gran explosió de Cratena peregrina (fins al punt de fer nosa!); nombroses Berghia coerulescens (unes 8 o 10); una Chromodoris britoi de quilo (1 cm aprox.); i una Chromodoris krohni també de quilo.

El llistat total de les dues immersions:

 1. Aplysia parvula
 2. Berghia coerulescens
 3. Berthella aurantiaca / Berthellina edwardsii
 4. Calmella cavolini
 5. Caloria elegans
 6. Chromodoris britoi
 7. Chromodoris krohni
 8. Cratena peregrina
 9. Cuthona caerulea
 10. Dendrodoris grandiflora
 11. Elysia timida
 12. Facelina rubrovittata
 13. Facelinopsis marioni
 14. Flabellina affinis
 15. Flabellina babai
 16. Flabellina ischitana
 17. Flabellina pedata
 18. Hypselodoris villafranca
 19. Peltodoris atromaculata
 20. Placida dendritica
 21. Thuridilla hopei
 22. Tritonia striata
 23. Tylodina perversa

Miquel i Toni

Importat del Blog del GROC.

Comenta alguna cosa...

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.