L’agost a Mallorca

No és que es pugui dir literalment que hagi fet l’agost observant opistobranquis a les aigües mallorquines, però ho he intentat… La temperatura de l’aigua, a 27ºC, no ha ajudat gaire, fent que haguéssim de baixar per sota dels 35 metres per trobar una termoclina de 17ºC, on hi abundaven la majoria d’espècies com les diferents Hypselodoris i Chromodoris.

Les immersions les vaig fer en companyia d’en Nando Darder, un dels primers socis i col·laboradors del GROC (el primer mallorquí) amb una excel·lent col·lecció d’opistobranquis balears:

Opistobranquios de Mallorca

També ens va acompanyar la Lenka Juskaničová, una entusiasta de la biologia marina que ens segueix fidelment al facebook i que esperem que algun dia es faci sòcia ;-). Cal dir que la Lenka, juntament amb en Miquel Barceló (un recent “caçador” d’opistobranquis), van observar un parell de Cadlina pellucida a la reseva marina del Toro, espècie citada a les Balears per Ballesteros i Templado al 1996, però que de moment no s’ha observat a la costa catalana. Queda pendent d’afegir a la guia del GROC, gràcies a en Miquel que ens cedeix la fotografia (i a veure si s’anima a fer-se soci també).

Amb en Nando vam dedicar dues immersions intentant trobar-la sense èxit al punt on l’havien vist, a uns 40 m de fondària, fet que condicionava la resta de la immersió, amb uns quants minuts de deco acumulats…

Cadlina pellucida
Cadlina pellucida, Miquel Barceló.

En total vam fer quatre immersions al Toro i una nocturna al Caló des Monjo. Evidentment parlo per mi, perquè en Nando, la Lenka i en Miquel n’han fet unes quantes més… De fet el Toro és el seu punt habitual d’immersió i seria interessant que algun dia hi definíssim un transsecte. Els tres són socis de ZOEA, un dels centres de referència a Mallorca.

Un dels meus objectius era trobar la Limenandra nodosa, espècie que tampoc s’ha observat a la costa catalana i també està citada a les Balears per Ballesteros i Templado al 1996. Ens van informar que en Miquel i la Lenka l’havien trobat uns dies abans a la “caverna d’en Nando”, una cavitat bastant reduïda on hi caben com a màxim dos fotosubs estirats :-P, on en Nando hi sol dedicar part de la immersió amb bons resultats, i gràcies a ell, tot i que es queixa de la seva falta de visió, la vam trobar. Cal remarcar que és una espècie molt críptica com podeu comprovar a la fotografia següent:

Limenandra nodosa
Limenandra nodosa, Antoni López-Arenas.

La immersió nocturna al Caló des Monjo la vam fer amb la barca d’en Nando, acompanyats de la seva família, que pacientment es van esperar una bona estona (quasi dues hores d’immersió). És una immersió que antigament s’havia pogut fer des de costa, però que ara ha estat barrat el pas en cotxe. Una llàstima perquè és un punt molt interessant i estaria bé poder practicar immersions “econòmiques”.

Vam observar pocs opistobranquis, però tot i així molt interessants: Dues aplysies, una de les quals sembla que podria ser Aplysia depilans i l’altra Aplysia fasciata (tot i que tinc els meus dubtes que no fóssin dues fasciata); una Berthella ocellata, la segona que veig en 300 immersions; i un parell de Bosellia mimetica amb postes damunt l’alga Hallimeda tuna.

Aplysia cf depilans
Aplysia cf depilans, Antoni López-Arenas.

Per completar les observacions vaig intentar buscar-ne fent snorkel a altres parts de l’illa, afegint a la llista la Caloria elegans a la Cala Estreta (prop de Cala Mesquida, a l’est de Mallorca) i la Hypselodoris villafranca als Bens d’Avall, a Sóller, les dues trobades a uns 5 m de fondària. També cal destacar una Chromodoris krohni trobada a uns 10 m a la cala des Torrent de Pareis, a Sa Calobra, i les Bosellia mimetica presents a diferents punts.


Clica aquí per veure-ho en un mapa més gran (més informació als punts).

La veritat és que a l’hora de començar a escriure tenia la sensació d’haver passat l’agost al desert dels opistobranquis, suposo que perquè a la darrera immersió només vam veure tres espècies (condicionats per la recerca de la Cadlina pellucida…), però tot i que l’absència d’observacions és palpable i desesperant (dramatització), ha sortit un llistat total d’espècies prou decent…

 1. Aplysia cf depilans
 2. Aplysia fasciata
 3. Berthella ocellata
 4. Bosellia mimetica
 5. Calmella cavolini
 6. Caloria elegans
 7. Chromodoris britoi
 8. Chromodoris krohni
 9. Cratena peregrina
 10. Cuthona caerulea
 11. Diaphorodoris luteocincta
 12. Diaphorodoris papillata
 13. Elysia timida
 14. Flabellina affinis
 15. Flabellina ischitana
 16. Flabellina pedata
 17. Hypselodoris fontandraui
 18. Hypselodoris picta
 19. Hypselodoris tricolor
 20. Hypselodoris villafranca
 21. Limenandra nodosa
 22. Peltodoris atromaculata
 23. Platydoris argo
 24. Thuridilla hopei
 25. Tritonia manicata

Salutacions als altres mallorquins que ens segueixen! Un servidor s’ha fet solleric i està una mica espantat per venir a viure en un futur i passar gana d’opistobranquis 😛 Suposo que em falta conèixer altres racons de l’illa… sobretot de costa, que ja he vist que no hi ha massa costum.

ToniTofa

Importat del Blog del GROC.

Comenta alguna cosa...

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.