Explosió d’Onchidoris cf pusilla a Tossa de Mar

Diumenge passat vam anar a Tossa en Guillem, en Miquel Codina i un servidor, a veure si es notava el final de la primavera opistobranquiològica. El mar de fons no ens va ajudar gaire per fer observacions a les zones amb menys fondària, però no ens podem queixar gens del resultat final de la immersió.

Vam dedicar bona part de la immersió amb la comunitat infralapidícola, ja que ens va sorprendre la quantitat d’Onchidoris cf pusilla que anaven apareixent (quantitat relativa… uns 10 exemplars sota diferents pedres separades una cinquantena de metres), tots de la mateixa mida, d’uns 3-5mm, alimentant-se i sense postes. Pràcticament eren idèntics als que vam observar a mitjans de juny (enllaç).

Potser són descendents de les Onchidoris que vam seguir durant la primavera del 2010? (enllaç). Viuran fins la primavera de l’any que ve? Podrem establir una relació mida-època de l’any? Haurem de continuar amb les observacions per resoldre alguna pregunta o plantejar-nos-en de noves…

Onchidoris cf pusilla
Onchidoris cf pusilla.

En Guillem, que anava sense càmera i estava més actiu, a més d’apuntar totes les observacions a la seva pissarra, també va trobar un doridaci que de moment queda pendent d’identificar. Semblaria un juvenil de Jorunna tomentosa, Discodoris maculosa o bé Paradoris indecora. Editat: tot sembla indicar que es tracta de Jorunna tomentosa.

?
Doridaci sp. (Jorunna tomentosa)

A més a més em va regalar un bimbo que feia dies que estava perseguint: Placida dendritica. Altra vegada es trobava dins d’un Codium bursa en descomposició, obert i recargolat.

Placida dendritica
Placida dendritica.

Una altra espècie que es confirma com a habitual a Tossa de Mar és la Tylodina perversa, que en tenim localitzats diversos exemplars damunt una Aplysina aerophoba, amb abundants postes per sobre i pel voltant.

I les darreres sorpreses no gens habituals, i menys a la Mar Menuda, van ser un Chromodoris britoi i un Chromodoris purpurea. Cal dir que en Marc també havia observat un britoi la setmana anterior, però no a la mateixa zona (sí a la Mar Menuda).

Chromodoris britoi  Chromodoris purpurea
Chromodoris britoi i Chromodoris purpurea.

Entre tots vam aconseguir un llistat que no fa pensar que s’hagi acabat la primavera pels opistobranquis en quant a la diversitat, tot i que algunes espècies han desaparegut o baixat substancialment la seva presència. Ah! me n’oblidava! el Doto sp1 continua fent acte de presència a la posidònia.

Llistat:

 1. Bosellia mimetica
 2. Calmella cavolini
 3. Chromodoris britoi
 4. Chromodoris purpurea
 5. Cratena peregrina
 6. Cuthona caerulea
 7. Diaphorodoris papillata
 8. Dorid sp (Jorunna tomentosa)
 9. Doto sp1
 10. Elysia timida
 11. Elysia viridis
 12. Facelinopsis marioni
 13. Flabellina affinis
 14. Flabellina pedata
 15. Hypselodoris villafranca
 16. Limacia clavigera
 17. Onchidoris cf pusilla
 18. Petalifera petalifera
 19. Placida dendritica
 20. Tritonia nilsodhneri
 21. Tylodina perversa

Guillem, Miquel i Toni.

Importat del Blog del GROC.

Comenta alguna cosa...

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.