Sant Esteve a la Mar Menuda

Tota la setmana pensant amb els tres dies seguits d’immersió, és època de dinars familiars, però tot s’arregla matinant 😛
La previsió per divendres no era bona, la webcam estava espatllada, però farrucus ho havíem de comprovar. Vam arribar a Tossa plovent i les onades esquitxant el passeig…  En Titu no ho veia gaire clar, jo potser m’hi hauria aventurat, perquè a la banyera no hi entraven gaires onades, però segurament em va fer un favor i em va estalviar una immersió mogudeta.
Dissabte ja ni ho vaig provar, però diumenge, encara amb la webcam de Tossa mostrant una imatge de dijous a la tarda, ho havia de tornar a intentar. Al sortir de casa a les 10 del matí el termòmetre marcava -1ºC. Pensava que a Tossa milloraria considerablement, però tot i fer sol, estàvem a 3ºC. Sort que l’aigua estava a 10 graus més… calentetaaaaa!

La immersió ha estat un pel mogudeta, encara no domino la flotabilitat i el moviment de l’aigua no col·labora gaire… M’havien deixat el regulador i només tenia un connector pel vestit sec, o sigui que el jacket l’havia d’inflar amb la boca. Val, sí, m’estic enrotllant i comença a fer pudor a excuses… doncs sí, no he vist gaires espècies, només 10 🙁

Com és habitual a Tossa hi abundaven les Diaphorodoris papillata i algunes D. luteocincta. També continua la presència de postes de Doto sp. però no he aconseguit veure’n cap exemplar.

Tan sols puc destacar la troballa d’una Trapania maculata, no massa habitual, i una Tritonia nilsodhneri menjant-se els canelons.

Menjant canelons...
Tritonia nilsodhneri en plè àpat de Sant Esteve.

Trapania maculata
Trapania maculata.

La llista:

 1. Cratena peregrina
 2. Diaphorodoris luteocincta
 3. Diaphorodoris papillata
 4. Facelinopsis marioni
 5. Flabellina affinis
 6. Flabellina pedata
 7. Hypselodoris tricolor
 8. Thuridilla hopei
 9. Trapania maculata
 10. Tritonia nilsodhneri

Importat del Blog del GROC.

Observacions a la Mar Menuda, Tossa de Mar

El passat dissabte se’m va clavar una espina a la immersió de Caials: primera immersió amb vestit sec (adaptació) + pèrdua constant d’aire pel regulador = immersió atabalada i breu (55 min) + pocs avistaments + mofa dels companys.

Evidentment necessitava treure-me-la i me n’he anat cap a Tossa amb en Han Solo, company tranquil i silenciós.

La visibilitat era molt bona i el mar calmat, així que tan sols entrar a la banyera, la immersió prometia bastant. Vaig gaudir dels 14ºC durant 85 minuts, amb la única incomoditat que la bufeta m’apretava una mica cap al final. Resultat? 13 espècies d’opistobranqui avistades. No és per tirar coets, però amb algun premi extra com un peix ballesta i un banc d’una vintena de sards imperials.

Cal destacar la proliferació de postes de Doto damunt les plomes de mar (Aglaophenia sp), tot i que només vaig aconseguir veure dos exemplars de Doto koenneckeri i un Doto cf coronata, aquest darrer a la posidònia (com és habitual).

Doto cf. coronata
Doto cf coronata passejant per la posidònia, cercant hidraris per menjar.

Llistat d’espècies:

 1. Calmella cavolini
 2. Cratena peregrina
 3. Cuthona caerulea
 4. Cuthona genovae
 5. Diaphorodoris luteocincta
 6. Diaphorodoris papillata
 7. Doto cf. coronata
 8. Doto koenneckeri
 9. Elysia timida
 10. Facelinopsis marioni
 11. Flabellina pedata
 12. Hypselodoris villafranca
 13. Peltodoris atromaculata

L’1×1 de la immersió:

 • Tofa, progressa adequadament. De mica en mica agafa les mides al vestit sec, tot i que potser li falten un parell de quilos (va tenir feina per fer la foto al Doto cf coronata durant la parada de seguretat).
 • Han Solo, absent. Però sempre fidel, es va encarregar de comprovar l’equip del seu company al llarg de tota la immersió.

Importat del Blog del GROC.

Dondice banyulensis (godiva)

Enllaços

Galeria