Sant Esteve a la Mar Menuda

Tota la setmana pensant amb els tres dies seguits d’immersió, és època de dinars familiars, però tot s’arregla matinant 😛
La previsió per divendres no era bona, la webcam estava espatllada, però farrucus ho havíem de comprovar. Vam arribar a Tossa plovent i les onades esquitxant el passeig…  En Titu no ho veia gaire clar, jo potser m’hi hauria aventurat, perquè a la banyera no hi entraven gaires onades, però segurament em va fer un favor i em va estalviar una immersió mogudeta.
Dissabte ja ni ho vaig provar, però diumenge, encara amb la webcam de Tossa mostrant una imatge de dijous a la tarda, ho havia de tornar a intentar. Al sortir de casa a les 10 del matí el termòmetre marcava -1ºC. Pensava que a Tossa milloraria considerablement, però tot i fer sol, estàvem a 3ºC. Sort que l’aigua estava a 10 graus més… calentetaaaaa!

La immersió ha estat un pel mogudeta, encara no domino la flotabilitat i el moviment de l’aigua no col·labora gaire… M’havien deixat el regulador i només tenia un connector pel vestit sec, o sigui que el jacket l’havia d’inflar amb la boca. Val, sí, m’estic enrotllant i comença a fer pudor a excuses… doncs sí, no he vist gaires espècies, només 10 🙁

Com és habitual a Tossa hi abundaven les Diaphorodoris papillata i algunes D. luteocincta. També continua la presència de postes de Doto sp. però no he aconseguit veure’n cap exemplar.

Tan sols puc destacar la troballa d’una Trapania maculata, no massa habitual, i una Tritonia nilsodhneri menjant-se els canelons.

Menjant canelons...
Tritonia nilsodhneri en plè àpat de Sant Esteve.

Trapania maculata
Trapania maculata.

La llista:

 1. Cratena peregrina
 2. Diaphorodoris luteocincta
 3. Diaphorodoris papillata
 4. Facelinopsis marioni
 5. Flabellina affinis
 6. Flabellina pedata
 7. Hypselodoris tricolor
 8. Thuridilla hopei
 9. Trapania maculata
 10. Tritonia nilsodhneri

Importat del Blog del GROC.

Observacions a la Mar Menuda, Tossa de Mar

El passat dissabte se’m va clavar una espina a la immersió de Caials: primera immersió amb vestit sec (adaptació) + pèrdua constant d’aire pel regulador = immersió atabalada i breu (55 min) + pocs avistaments + mofa dels companys.

Evidentment necessitava treure-me-la i me n’he anat cap a Tossa amb en Han Solo, company tranquil i silenciós.

La visibilitat era molt bona i el mar calmat, així que tan sols entrar a la banyera, la immersió prometia bastant. Vaig gaudir dels 14ºC durant 85 minuts, amb la única incomoditat que la bufeta m’apretava una mica cap al final. Resultat? 13 espècies d’opistobranqui avistades. No és per tirar coets, però amb algun premi extra com un peix ballesta i un banc d’una vintena de sards imperials.

Cal destacar la proliferació de postes de Doto damunt les plomes de mar (Aglaophenia sp), tot i que només vaig aconseguir veure dos exemplars de Doto koenneckeri i un Doto cf coronata, aquest darrer a la posidònia (com és habitual).

Doto cf. coronata
Doto cf coronata passejant per la posidònia, cercant hidraris per menjar.

Llistat d’espècies:

 1. Calmella cavolini
 2. Cratena peregrina
 3. Cuthona caerulea
 4. Cuthona genovae
 5. Diaphorodoris luteocincta
 6. Diaphorodoris papillata
 7. Doto cf. coronata
 8. Doto koenneckeri
 9. Elysia timida
 10. Facelinopsis marioni
 11. Flabellina pedata
 12. Hypselodoris villafranca
 13. Peltodoris atromaculata

L’1×1 de la immersió:

 • Tofa, progressa adequadament. De mica en mica agafa les mides al vestit sec, tot i que potser li falten un parell de quilos (va tenir feina per fer la foto al Doto cf coronata durant la parada de seguretat).
 • Han Solo, absent. Però sempre fidel, es va encarregar de comprovar l’equip del seu company al llarg de tota la immersió.

Importat del Blog del GROC.

Dondice banyulensis (godiva)

Enllaços

Galeria

Observacions a l’illa de Vis, Croàcia

Aquest estiu vaig estar per les costes de Croàcia, plenes de restes romanes però també infestades de turistes (com jo, clar). Per sort, amb l’Aurora vam decidir fugir uns dies cap a una de les illes, la més allunyada i deshabitada possible, que és la illa de Vis.

Com que l’Aurora no fa submarinisme i al cotxe no m’hi cabia l’equip, només vaig fer una immersió (50 euros…), però tot i això vaig poder veure uns quants opistobranquis fent snorkel.

A la primera cala que vam trobar, Stiniva, recomanada per uns madrilenys que vam trobar al ferri, l’aigua era transparent i el fons espectacular. La cala era accessible des de l’aigua o només per un caminet de vint minuts llargs des de la carretera i suposo que això ha permès que es conservi quasi intacte (excepte una casa de pescadors convertida en xiringuito).

Stiniva
Cala Stiniva

Les parets queien verticals uns 15 metres fins a un fons de posidònia i precoral·ligen. Em va sorprendre veure uns quants cucs de foc (fins aquell moment només n’havia vist un a Eivissa) i nombroses Peltodoris atromaculata, lleugerament diferents de les que estem acostumats a trobar a la Costa Brava, amb les taques més fosques i grans. En vaig veure tant a la paret, a 1 o 2 metres de fondària, com al fons de precoral·ligen.
Em vaig quedar amb les ganes de fer-hi una immersió…


Peltodoris atromaculata

A altres cales no vaig tenir tanta sort, però clar, havia començat amb una cala insuperable. Tot i això sí que vaig tornar a veure alguna Peltodoris atromaculata més, i girant pedres vaig trobar una Berthella aurantiaca (o Berthellina edwardsi).


Berthella aurantiaca (o Berthellina edwardsi)

Finalment vaig decidir fer una immersió a un centre situat a Komiža, el segon poble de l’illa. Li vaig demanar a l’encarregat del centre que volia fer una immersió de parets, ja que la majoria són en derelictes (les costes de Croàcia n’estan farcides) i el dia anterior a la immersió em va dir que no em preocupés, que tenien dos barques i una de les dues hi aniria.

Al matí em va explicar una altra història que no vaig entendre, però em va vendre la moto d’un derelicte molt gran amb un congres enormes… encara li veig la cara “Big congers! Big Shipwreck!”, i clar, el molt fill de puta em devia veure cara d’ansiós de nitrogen i ho va encertar. Com un tontet vaig dir que sí, té els 50 euros i encula’m.

El derelicte es deia Teti i era un baixell de càrrega que havia topat amb un illot. No estava malament… i m’esperaven els congres a baix…

El guia portava sardinetes i ells ja ho sabien o sigui que de seguida els vam tenir rondant per allà. Realment és una mica caspós el feeding, però un dels congres (1-1.5 metres de llargada, però allà semblava més gran) em va venir a olorar i se’m va quedar mirant a un pam de la cara… una experiència inoblidable, però bé, jo no havia vingut a veure això. Quan em va deixar tranquil i se’n va anar cap als altres vaig anar al què buscava… oh! una Hypselodoris orsinii!


Alimentant els congres…


Hypselodoris orsinii

Suposo que era una postal… cinc submarinistes envoltats de congres i un fent fotos a un opistobranqui de 3 milímetres.

Deixant els congres enrere vaig anar trobant altres opistobranquis, tot i que haver de seguir una immersió guiada té les seves limitacions… i a sobre es va acabar als 40 minuts. Fa molta ràbia tornar una botella de 15 litres mig plena…


Chromodoris krohni

Llista total:

 1. Peltodoris atromaculata
 2. Berthella aurantiaca
 3. Hypselodoris orsinii
 4. Chromodoris krohni
 5. Flabellina affinis
 6. Cratena peregrina

una pena no haver-hi estat més…

Importat del Blog del GROC.

Felimare tricolor

Enllaços

Galeria