Dendrodoris limbata

Enllaços

Galeria

Calma glaucoides

Enllaços

Galeria

Pleurobranchus testudinarius

Enllaços

Galeria

Observacions a Tossa de Mar

Avui al matí me n’he anat solet cap a la Mar Menuda. Arribant a les 9:30 Tossa de Mar ja semblava les rambles de Barcelona però amb els vianants calçats amb peus d’ànec. Ideal per fer una immersió a soles, no falten reguladors d’emergència.

Per intentar veure espècies diferents a les d’ahir, i completar la llista del cap de setmana (enllaç), he canviat la ruta i me n’he anat cap al fons, a les barres de precoraligen més enllà de la cova.
Dades a destacar: explosió de postes de Bosellia mimetica (però no he aconseguit veure cap individu); vàries Caloria elegans de diferents mides (es veu que ara se’n fan).

La llista:

 1. Calmella cavolini
 2. Caloria elegans
 3. Cratena peregrina
 4. Cuthona ocellata
 5. Diaphorodoris papillata
 6. Doto koenneckeri
 7. Elysia timida
 8. Facelina rubrovittata
 9. Facelinopsis marioni
 10. Flabellina pedata
 11. Hypselodoris fontandraui
 12. Hypselodoris orsinii
 13. Hypselodoris tricolor
 14. Thuridilla hopei
 15. Tritonia striata

Us adjunto unes quantes fotos de les postes de Bosellia mimetica. A veure si algú pot esbrinar de qui poden ser les altres postes trobades.


Posta de Bosellia mimetica sobre l’alga Flabellia petiolata.


Postes de Bosellia mimetica sobre l’alga Halimeda tuna.


Postes de ? sobre l’alga Halimeda tuna.


Posta de Bosellia mimetica (a dalt) i postes de ? sobre l’alga Halimeda tuna.

Importat del Blog del GROC.

Seguiment de les Onchidoris cf pusilla

El dia 28 de març en Jordi Regàs va trobar, sota una roca, una parella d’Onchidoris fent una posta bastant peculiar. Els dos exemplars, suposadament després de trobar-se i intercanviar codi genètic, van començar la posta alhora.

Uns 20 dies després vam trobar-los allà mateix (enllaç), amb noves postes. Un mes i mig més tard continuen al mateix lloc, sense perdre contacte i seguint la seva tasca d’intentar fer perdurar la seva espècie.

Senyals
Postes del 28 de març.

Onchidoris cf. pusilla
Postes del 18 d’abril.

Posta d'Onchidoris cf pusilla
Postes del 15 de maig.

Com a mínim se’n pot deduir que:

 • Una vegada s’han trobat dos individus d’aquesta espècie no es separen. (Suposadament es troben damunt el seu menjar i que si s’acabessin les provisions, provablement marxarien cadascun pel seu costat).
 • Sempre es posen a fer la posta els dos alhora (observeu les formes i seguiu les linies d’ous).
 • Fan la posta de manera senextre (en sentit contrari a les agulles del rellotge).

Després de consultar amb en Manuel Ballesteros, ens va confirmar que pertanyen al gènere Onchidoris, però l’espècie només es podria confirmar sacrificant un exemplar i mirant la ràdula. Les descripcions de la Onchidoris pusilla s’assemblen als nostres exemplars, excepte que les brànquies haurien de ser blanques com els rinòfors.

Per part meva us puc assegurar que cap d’aquests dos exemplars arribarà al laboratori. Després de trobar-los tres vegades al mateix lloc, crec que val la pena continuar el seguiment. Potser no arribarem a identificar del tot l’espècie, però penso que poden aportar dades del seu comportament. El dia que en trobi un de solter anirà a parar al pot i cap a cal dentista…

No penso reconèixer que els he agafat carinyo 🙂

Onchidoris cf pusilla
La parella d’Onchidoris.

Importat del Blog del GROC.