200 minuts a la Mar Menuda

Aquest cap de setmana he tornat a fer una doble immersió a Tossa de Mar, de 100 minuts i 20 espècies cadascuna (29 espècies diferents en total). Dades numèriques a part :-P, m’he trobat unes quantes sorpreses interessants (sense tenir en compte un banc d’espets i una Raja undulata, que “això no toca ara”).

El dissabte vaig arribar fins les barres del final de la llosa, on hi abunden hidrozous Eudendrium racemosum, aliment de la Flabellina affinis i la Cratena peregrina, que solen fer-hi acte de presència, juntament amb les seves postes enrotllades liles i blanques respectivament. Però entre les postes n’hi havia unes altres que no s’enrotllaven del tot i eren de color lleugerament ataronjat.


Postes damunt una colònia d’Eudendrium racemosum.

Només veia cratenes i flabellines, però em va fer sospitar que hi havia una altra espècie pels voltants… Vaig donar un parell de voltes fins que vaig trobar el culpable! No me’n recordava! També s’alimenta dels mateixos hidrozous! Ara ja se com són les seves postes…

La segona sorpresa del dissabte:

Peltodoris atromaculata realitzant la posta
Peltodoris atromaculata realitzant la posta.

Evidentment diumenge vaig anar a veure com havien quedat posta i vaqueta.

Tot i això vaig canviar de ruta i vaig anar a visitar l’escletxa que hi ha en direcció a l’illa, un punt diferent per trobar espècies diferents… i sí, van aparèixer tres espècies de Doto diferents (el dissabte no n’havia vist cap): Doto koenneckeri, Doto floridicola i un grup de Doto que diria que són Doto coronata, però amb coloracions diverses tots barrejats.

Doto coronata?
Un parell de Doto cf coronata.

I finalment, a sota un parell de pedres van aparèixer tres exemplars de doridaci amb una coloració que no havia vist mai. Vistos en detall em van semblar exemplars juvenils d’una espècie que tinc identificada com a Geitodoris planata, però que podria ser perfectament un Discodoris stellifera (de moment no es poden identificar sense passar pel laboratori).

Geitodoris planata/Discodoris stellifera?
Un dels tres exemplars de Geitodoris planata/Discodoris stellifera.

Altres observacions destacables:

 • Moltes Polycera quadrilineata petites (1-2 mil·límetres) a la posidònia.
 • Només una Facelinopsis marioni observada en tot el cap de setmana, espècie que és bastant freqüent a l’entrada del punt d’immersió.
 • Un Aegires leuckarti, espècie poc freqüent possiblement per la seva mida reduïda i color blanc. La setmana passada en vaig veure dos exemplars a l’illa del Toro, a Mallorca. Deu ser el seu moment?

La llista total (estic cansat de colorets :-P):

 1. Aegires leuckarti
 2. Bosellia mimetica
 3. Calmella cavolini
 4. Caloria elegans
 5. Cratena peregrina
 6. Cuthona caerulea
 7. Cuthona genovae
 8. Diaphorodoris luteocincta
 9. Diaphorodoris papillata
 10. Discodoris stellifera/Geitodoris planata
 11. Dondice banyulensis
 12. Doto cf coronata
 13. Doto floridicola
 14. Doto koenneckeri
 15. Elysia viridis
 16. Facelina rubrovittata
 17. Facelinopsis marioni
 18. Flabellina affinis
 19. Flabellina pedata
 20. Hypselodoris orsinii
 21. Hypselodoris tricolor
 22. Hypselodoris villafranca
 23. Peltodoris atromaculata
 24. Polycera quadrilineata
 25. Thuridilla hopei
 26. Trapania maculata
 27. Tritonia manicata
 28. Tritonia nilsodhneri
 29. Tritonia striata

Importat del Blog del GROC.

Tritonia manicata

Enllaços

Galeria

els Visitants

Avui a Solius, a l’hora de dinar, tot parant la taula mentre els cotxes feien la volta de reconeixement i l’arròs estava reposant els últims minuts (no dic paella perquè els cosins vila-realencs de l’Aurora em tallarien el coll, que es veu que l’autèntica paella valenciana no porta musclos, ni escamarlans, molt menys salsitxes i és groga), des de la finestra de la cuina he vist algo verd que es movia entre les plantes:

taaaat!

Hem sortit sigil·losament i no s’ha espantat gens, quan normalment al mínim moviment fugia cap al cau. M’ha deixat anar a buscar la càmera al cotxe i tornar, i ell com si res, entrant i sortint a un forat, pujant als testos, passejant per l’herba i fins i tot se m’ha apropat a mig metre dels peus (estant jo quiet amb la càmera com un dels de les rambles, potser venia a tirar-me una moneda?).
I de cop n’ha aparegut un altre, una mica més lluny, a la seva bola, que ha caçat un llimac i ha estat entretingut una bona estona (com jo).

Al final m’he mogut massa i han marxat escales avall del jardí, cap al seu lloc habitual. Es veu que són parella i s’estan al cau que altres anys n’hi havíem vist un de sol…

Davant del cau ♀ i ♂

M’he perdut la sortida del gran premi de Turquia i m’he trobat l’arròs a taula… Bé, paella collons! que lameumare també la fa molt bona!